ss

ss

perjantai 14. syyskuuta 2012

Miten orkidea säilyy hengissä ja vieläpä voi hyvin?

Viime viikonloppuna talon miesväki vahvistettuna miehen veljellä matkailivat Tallinnassa. Minä sain siksi aikaa vieraakseni taannoisen Tallinnan matkaseurani. Ystäväni toi minulle tuliaisiksi orkidean, joka kukkii näin kauniisti.


Nyt sitten kaipalisinkin orkideanhoito-ohjeita. Minulla on M:n hoidettavakseni antama orkidea pysynyt sitkeästi hengissä ja kerran jopa kukkinut, mutta mielelläni ottaisin vastaan kokeneempien neuvoja.

Tänään tehtiin taas kerran pikavisiitti lentokentälle. Jhän palasi kesätöistä elokuussa paivän M:n lähdön jälkeen ja piti muutaman viikon kesälomaa. Nyt sitten jatko-opinnot kutsuivat - Belgiassa:DD

18 kommenttia:

 1. Muistat vaan kerran viikossa roiskaista vähän sadevettä. Eikä huoli joka viikkokaan. Minä olen niin vähällä saanut pidettyä kaksi orkideaa jo monta vuotta hengissä ja kukkivat suurimman osan vuotta. Nyt pitäisi vaihdella suurempiin läpinäkyviin purkkeihin kun tuntuu että ei muuta ole kuin juuria näkyvissä. Oikein laiskan ihmisen onnenkukat. Voi olla että kuolee jos liian hyvin hoitaa.
  Matleenaltahan minä aikoinaan sain hyviä ohjeita oikein s-postiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Pirena, että ohjeistani on ollut sinulle hyötyä. :)

   Poista
 2. Joo Pirenan ansiota on, että aikoinaan kirjoitin omat niksini orkideojen hoitoon. Sittemmin olen julkaissutkin ne täällä http://lankapirtin.blogspot.fi/2011/05/mina-ja-orkideani.html
  Korostan, että on muitakin tapoja, mutta näin minä niitä hoitelen edelleen. Nappaa niistä itsellesi se, minkä arvelet hyväksi. Liika märkyys ja suora auringonpaiste lienevät ne pahimmat viholliset.

  VastaaPoista
 3. Minä olen kanssa kuullut, ettei toinna pahemmin orkideoja hoidella :-) Itsellä on paha tapa hoitaa niitä liian hyvin, joten tähän mennessä kuolleet, mutta tään viimeisen olen antanut olla, kuki ei vielä, mutta toivoa on. Joku sanoi, että lautaselle vettä ja 10 minuutin päästä liiat vedet pois, toisien mielestä pitäis sulattaa lumesta vedet tai siis käyttää sadevettä, mutta ei ole kuulemma tarvis. Pelkkä raanavesi käy, kunhan ei todella kastele liiiikaaaa! :-)

  VastaaPoista
 4. Matleenan ohjeita miekin olen noudattanut - mutta onnistunut lopulta tappamaan orkideani. Syy ei ole Matleenan, vaan miun liian innokkaan kastelun.

  VastaaPoista
 5. Heiputi! Mä kuitenkin päätin tehdä muuttoliikkeen. Tervetuloa uuteen blogiin, etenkin sitten kun saan sinne jotakin käsitöihin liittyvää. ;)

  VastaaPoista
 6. Mulla on aina maanantaisin orkidean uimapäivä. Laitan sen puodin vessan lavuaariin likoomaan ja liotus kestää muutamasta tunnista välillä yön yli kun unohdan sen uimaan. Se sun ja Tupunan tuoma orkku on kukkinut jo monta kertaa. Nytkin se kukkii. Ja toinenkin orkidea avasi enimmäisen kukkansa viime viikolla! Joku neuvoi, että liotusveteen kannattaa laittaa vanhat kahvinloput.

  VastaaPoista
 7. Minulla on paljon orkideoja, kukkivat aika kiitollisesti. En hoida mitenkään erityisesti, reippaan viikon välein upotan veteen, lannoitetta laitan melkein joka kerran, paitsi nyt en ole moneen viikkoon, kun on loppunut...Menestyvät siis melkein hoitamatta:)

  VastaaPoista
 8. Minulla on kokemusta vain yhdestä ainoasto orkideasta, joka on ollut meillä n. 3 - 4 vuotta ja kukkinut hyvin. Pidän sitä kotona ikkunan luona, johon ei paista suora auringon valo. Kerran viikossa upotan sen veteen (eli suojaruukku on piripintaan vettä täynnä), missä kevät- ja kesäaikaan on seassa orkidearavinnetta. Annan orkidean olla vedessä noin 12 tuntia ja sitten kaadan vedet pois.

  VastaaPoista
 9. heips, mä olen sanut kerran orkideani kukkimaan viikottaisella kaffenplöröllä - laihaa ja antaa uiskennella.
  Eli Matleenan ohjeilla Lankapirtissä....

  VastaaPoista
 10. Aikamoisia kauko-opiskelijoita!
  Kukista en osaa mitään sanoa. Tapan kaiken kukkivan. :)

  VastaaPoista
 11. Hyviä ohjeita olet jo saanutkin.
  Ja taatusti osaat hoitaa, kun minullakin alkaa taas kukkia, enkä ole mikään viherpeukalo :)

  VastaaPoista
 12. Ihana orkidea. Neuvoja minäkään en osaa antaa...

  VastaaPoista
 13. Kaunis orkidea, minä en pysty antamaan kuin tappo-ohjeita joten en anna ollekaan.

  VastaaPoista
 14. Upea orkidea hoito näyttää menneen hyvin. Hih joku kehotti antamaan kaffeplöröä älä vaan anna. Kaffeplörö on kahvia, joka on terästetty vähän jollakin viinalla, tiedoksi niille jolle vanhat asiat ovat vieraita.
  Kansainvälistä meininkiä teilläkin. Molemmat tyttäreni ovat olleet Kiinassa nyt esikoinenkin on juuri siellä työmatkalla. Minä itse matkailen Turun ja Åbon väliä.

  VastaaPoista
 15. Mä pidän orgideaa niin kauan kuin se kukkii, mun temperamentilla ei odotella uutta kukintaa. Ei silti ole tilojakaan säilyttää purkkeja. Meilläkin on nyt sitten vaihtari!

  VastaaPoista
 16. Kaunis kukka ja kyllä se vaan niin on, että vähällä hoidolla se voi parhaiten. Kuten niin moni on edellä jo kirjoittanutkin.
  Mä annan mun orkideoille keitettyä vettä - jokuhan mainisti sadeveden tai lumesta sulattamisen. Ilmeisesti keitetyssä vedessä on vähemmän kalkkia tms. joka tukkisi kasvin vedenimua. En tiedä.
  Kun kukka taannoin teki poikasen - keikin - leikkasin 1.5 litran limupullosta pohjan, johonka laitoin muutamia reikiä pohjaan ja sivulle jotta upotuksessa vesi pääsee sisälle. Laitoin poikasen tähän "kukkapurkkiin", orkideamultaa päälle ja hyvin on voinut.
  Samaa oisin sanonut kaffeplöröstä mutta Salomea jo valisti asiasta:)

  VastaaPoista